True
Test zmogljivosti baterije
Kako preveriti kapaciteto baterije na prenosniku v operacijskem sistemu Windows?

Ne glede na to, ali še vedno uporabljate Windows 10 ali ste pravkar nadgradili na Windows 11, lahko stanje baterije prenosnika preverite tako, da ustvarite poročilo o bateriji sistema Windows.

Clarico-Full Image
                 
             

Baterije napajajo naše najljubše elektronske naprave, vendar naj ne bi trajale večno. Dobra novica je, da imajo prenosni računalniki Windows funkcijo poročila o bateriji, ki se zruši, ne glede na to, ali baterija še vedno deluje ali je skoraj prazna. Vse kar morate storiti je, da vnesete eno preprosto vrstico kode na pravo mesto.

Poročilo bo v obliki datoteke HTML, shranjene na vašem pogonu, ki vam bo prikazala podatke o porabi baterije, zgodovino zmogljivosti in ocene življenjske dobe. Če ga je treba zamenjati, vam bo to poročilo povedalo, veliko preden bo prišlo do okvare.

Ustvarite poročilo o bateriji sistema Windows 10

Za to nalogo boste potrebovali lupino Windows PowerShell, vgrajeno orodje ukazne vrstice, ki ga morda še nikoli niste uporabljali. Najlažji način za dostop je, da z desno tipko miške kliknete ikono Start in v meniju, ki se prikaže, izberete Windows PowerShell (Admin). Pojavno okno lahko zahteva dovoljenje za spreminjanje vaše naprave; reči da.

Pojavi se modro ukazno okno PowerShell, ki vam omogoča vnos ukazov za avtomatizacijo določenih opravil v sistemu Windows 10. V okno vnesite povercfg /batterireport /output "C:\batteri-report.html" in pritisnite Enter, da zaženete ukaz.

PowerShell vam bo nato povedal ime ustvarjene datoteke HTML s poročilom o bateriji in kje je shranjena v vašem računalniku. V tem primeru se imenuje battery-report.html in se shrani na pogon C. Zdaj lahko varno zaprete PowerShell.

Odprite File Explorer in odprite pogon C. Tam bi morali najti poročilo o življenjski dobi baterije, shranjeno kot datoteka HTML. Dvokliknite datoteko, da jo odprete v privzetem spletnem brskalniku.

Ustvarite poročilo o bateriji v sistemu Windows 11

Postopek deluje podobno v sistemu Windows 11. Z desno miškino tipko kliknite ikono Start, zdaj pa boste namesto tega izbrali Windows Terminal (Admin). Kliknite Da, ko pojavno okno zahteva dovoljenje za spreminjanje vaše naprave.

To bo odprlo Windows Terminal, terminalski emulator z zavihki, ki lahko zažene PowerShell, ukazni poziv in druge programe ukazne vrstice. PowerShell bo privzeto odprt, zato vnesite: povercfg /batterireport /output "C:\batteri-report.html" v okno in pritisnite Enter, da zaženete ukaz.

Ko vnesete ukaz, vam PowerShell pove ime ustvarjenega poročila o življenjski dobi baterije in kje je shranjeno v vašem računalniku. Tukaj lahko vidite, da se imenuje battery-report.html in je shranjeno na pogon C. Zdaj lahko zaprete terminal Windows.

Odprite File Fxplorer in kliknite vnos OS (C:) pod Moj računalnik. Poročilo o bateriji bo shranjeno v tej mapi kot datoteka HTML. Dvokliknite, da odprete datoteko v privzetem spletnem brskalniku.

Oglejte si poročilo o bateriji

Poročilo bo pokazalo zdravje baterije vašega prenosnika, kako dobro je delovala in koliko časa bi še lahko zdržala. Na vrhu poročila o bateriji boste videli osnovne informacije o vašem računalniku, ki jim sledijo specifikacije baterije.

V razdelku Nedavna uporaba zabeležite vsakič, ko je prenosni računalnik deloval na baterijsko napajanje ali je bil priključen na izmenični tok. Vsaka izpraznitev v zadnjih treh dneh se spremlja v razdelku Poraba baterije. V razdelku Zgodovina uporabe lahko dobite tudi celotno zgodovino porabe baterije.

Razdelek Zgodovina zmogljivosti baterije prikazuje, kako se je zmogljivost spreminjala skozi čas. Na desni je Design Capacity ali koliko je baterija zasnovana za prenos. Na levi strani lahko vidite trenutno polno zmogljivost baterije vašega prenosnika, ki se bo sčasoma verjetno zmanjšala, ko boste več uporabljali napravo.

To nas pripelje do razdelka Ocene življenjske dobe baterije. Na desni strani boste videli, koliko časa naj bi trajalo glede na predvideno zmogljivost; na levi boste videli, koliko časa dejansko traja. Trenutna, končna ocena življenjske dobe baterije je na dnu poročila. V tem primeru bi moj računalnik zdržal 6:02:03 pri predvideni zmogljivosti, trenutno pa bo zdržal 4:52:44.

Ti preprosti nasveti vam lahko pomagajo podaljšati življenjsko dobo baterije vašega trenutnega prenosnika.

Test zmogljivosti baterije
Kako preveriti kapaciteto baterije na prenosniku v operacijskem sistemu Windows?

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.